Dakar 2012, 4. dan

Danas je vožena deonica duga 424km sa specijalom u dužini od 326km. Coma je nakon jučerašnjeg debakla u navigaciji, uspeo da nađe svoj ritam i po drugi put ove godine bio pobednik dana. Na cilj je stigao dva minuta pre Despresa, što nije bilo dovoljno i da preuzme vođstvo u generalnom plasmanu. Despres ima 8 minuta i 10 sekundi prednosti nad španskim kolegom. Na rećem mestu u generalnom plasmanu se nalazi Portugalac Rodrigues sa nešto manje od 27 minuta kašnjenja. Treće mesto danas osvojio je Holanđanin Verhoven koji se popeo sa trinaeste na sedmu poziciju u generalnom plasmanu.

Slovenac Stankovik je četvrti dan završio na 28 poziciji ostavši na 24 mestu u generalnom plasmanu. Naš predstavnik, Gabor, očigledno pojačava tempo. Dan je zevršio na 59. poziciji, napredovavši u generalnom plasmanu sa 72. na 63. poziciju. Inače, današnji dan su obeležila brojna odustajanja, od 152 vozača motocikala, koliko je startovalo, samo je 120 uspešno završilo dan.

I naš takmičar je primetio da je Dakar mnogo teži ove godine:

“Ne zna čovek gde da se sakrije od ove vrućine. Toliko je toplo da noću ne može da se spava, a danju… Danju je kao u rerni. Čini se da je na Dakar reliju oko San Huana i Čilesita uvek najvrelije. Zabeleženo je +42 Celzijusa u bivaku, u dinama je bilo neverovatnih +49 stepeni! Sreća je što je vazduh suv, nema vlage, ne mogu ni da zamislim ovakvo leto u beogradskom betonu. Ovde je to sasvim normalno.

 Meni nije neki problem vrućina. Otkopčam malo jaknu i rashlađujem se. Imam dosta tečnosti u „kamelbegu“ koji mi se nalazi na leđima. Problem je samo ako idem sporo, onda ništa ne pomaže. Više me brinu tereni po kojima vozimo. Ove godine od starta su krenuli surovo. Nema zagrevanja, odmah je ludnica.

Ponekad pomislim – ovo nije za ljude. Vozili smo 30 km po nekim stenama, nije to bio ni moto kros, ni enduro, već kao da je trajal – skakanje po preprekama. Otpao mi je auspuh, iskrivio sam disk, ali sam stigao i jako mi je drago što sam završio i ovu etapu. Prethodnih godina Dakar je bar na početku imao lakše etape, pa su sa svakim novim danom postajale teže specijale.”

(izvor plumrace.com).

    

Zaključeno je komentarisanje.