Dakar reli, dani 1. i 2.

Zbog euforije oko dočeka Nove godina kasnimo sa izveštajima sa Dakar relija koji je počeo 1. januara ali to ne znači da nećemo uhvatiti ritam ovog takmičenja i naredne dve nedelje vas redovno obaveštavati o toku takmičenja. I ove godine imamo svog predstavnika među dvotočkašima – Gabora Sagmajstera. Pored njega, takmiči se i “bivši” Jugosloven, Slovenac Miran Stankovik.

Dan 1
Sam star relija, obeležila je tragična smrt domaćeč takmičara u klasi dvotočkaša, Horhea Martineza Boera. On je pao sa motora i doživeo infarkt. Uprkos brzoj reakciji medicinskog osoblja, Boero je preminuo na putu do bolnice. Imao je 38 godina i ovo mu je drugo učešće na Dakar reliju, nakon što je prethodne godine odustao u šestoj etapi.

Najbrži je bio Čileanac Lopez na Apriliji sa 14 sekundi prednosti ispred Španca Kome na KTM-u., dok je treće mesto zauzeo domaći takmičar, Pizzolito na Hondi. Despres je na cilj stigao trinaesti sa minut i 48 sekundi zaostatka. Slovenac Stankovik se odlično snašao prvog dana i na cilj stigao 27. sa 4 minuta i 9 sekundi zaostatka za prvoplasiranim. Sagmajster je postigao 97 vreme od 177 takmičara, koji su završili prvi dan sa 12 minuta i 20 sekundi zaostatka. Prvog dana vožena je etapa od 763km sa brzinskim testom u dužini od 57km.

“Sve nas je pogodila ta tužna vest. I u prethodne tri godine kad sam učestvovao na Dakar reliju, dešavale su se tragedije. Dakar je veoma težak, ko to zaboravi i postane neoprezan, lako može da se povredi ili da nastrada. Potrebno je ući u ritam, osetiti motor, teren i strpljivo čekati šansu. Zbog specijalnog ispita, koji je u prvoj etapi bio kratak – iznosio je samo 60 kilometara, mnogi se prevare pa daju pun gas. Ja sam stigao 97. od 178 motociklista i jedva čekam novi dan. Da sam išao brže za 3-4 minuta, našao bih se 30-tak  mesta napred. Napominjem da ovaj reli traje 15 dana. Najvažnije je uvek stići na cilj” – Izjavio je Sagmajster.

Dan 2
Drugog dana relija, vožena je etapa duga 487km sa specijalnim testom u dužini od 295km. Vođstvo preuzima Coma, nakon drugog dana sa dva i po miuta prednosti odnosu na Čileanca koji je potisnut na drugu poziciju. Despres je dosta popravio svoj skor, popevši se na treću poziciju, smanjivši zaostatak na 2:52. Stankovik je i dalje na 27 poziciji sa zaostatkom od 24:34, dok se Gabor popeo na 76. poziciju sa 1:18:39 zaostatka za vodećim.

Drugog dana, nažalost, nastradali su otac (37) i sin (11) koji su posmatrali reli, kada im se srušio avion iz kojeg su posmatrali trku. Tačan uzrok pada aviona još nije utvrđen ali je policija započela istragu.

    

Zaključeno je komentarisanje.