Lorenzo trijumfovao pred domaćom publikom

Za nama je jedna od boljih (interesantnijih) trka ove sezone i nadamo se da će i naredne biti zanimljivije. Sasvim zasluženo je trijumfovao Jorge Lorenzo, pred domaćom publikom, nakon duge borbe sa, takođe domaćim, Pedrosom. Pedrosa je fantastično startovao i poveo trku, gotovo od samog starta, da bi borba sa zemljakom trajala gotovo celu trku. Pobedu je na kraju odneo Lorenzo, iskoristivši Pedrosinu grešku na kraju pravca, kada mu se podigao prednji gas i bio primoran da oduzme gas kako bi smirio motor i time izgubio značajno vreme i ulazak u krivinu. Nakon toga je, do kraja trke spustio tempo i kroz cilj prešao 5 sekundi nakon zemljaka.

Iza para španaca, Dovisiozo je osvojio svoj prvo podijum ove sezone na privatnoj Jamahi. Italijan je bio na trećoj poziciji tokom cele trke i u poslednjem krugu uspeo da se odbrani od Stonerovog napada, čime je prekinuo niz uzastopnih podijuma aktuelnog šampiona. Australijanac je svaku trku završavao u prva tri, još od Estorila prošle godine. Stoner je trku završio na četvrtoj poziciji, nakon što se (činilo se) celu trku mučio da obuzda motor i sada je čitavih 20 poena iza Lorenca u borbi za titulu.

Cal Crutchlow je osvojio petu poziciju, iako je delovalo da se može umešati u borbu za četvrtu pa i terću poziciju ali jednostavno nije uspeo da ugrozi aktuelnog šampiona. Iza njega, kao šesti, cilj je prešao Bautista ispred Rosija, koji je danas bio najbrži na Dukatiju. Vidi se napredak u odnosu prethodne trke (ne računajući kišni Le Man) ali to nije napredak kome se svi nadaju i isčekuju. Kroz cilj je prešao 17.5 sekundi nakon Lorenca.

Stefan Bradl, koji je lepo startovao trku i činilo se da će ostvariti dobar rezultat, završio je trku na osmoj poziciji, ispred Nikija Hejdena na devetoj. Deseti je kroz cilj prošao Ben Spies, koji je definitivno tragičar dana (barem u MotoGP klasi). Odlično je startovao, probio se do vodećih i u napadu na Pedrosu za vođstvo u trci, izleteo sa staze i pao sa motora. Uspeo je da se vrati u trku kao poslednji i do kraja se probio do poena, pobedivši (ne računajući CRT vozače) Barberu i Abrahma. Abraham je uspeo da završi trku i osvoji prve poene ove sezone i to 4 odjednom, za dvanaesto mesto. Najbolje plasiran od CRT vozača bio je Aleic Espargaro, ispred De Punijea, koji je i poslednji vozač koji je osvojio poene u Katalunji.

Nakon pete trke sezone, Lorenzo je povećao prednost nad Stonerom na 20 poena, dok Pedrosa “kaska” 30 poena za zemljakom i 10 za klupskim kolegom i aktuelnim šampionom. Dovizioso je pretekao kupskog kolegu Kala i sada je četvrti u šampionatu. Rossi ostaje na šestoj poziciji ali je Bautista uzeo sedmu poziciju Stefanu Bradlu. Iza njega na istim pozicijama ostaju Hayden, Barbera i Spies koji već nakon 5 trka, zaostaje 91 poen za klupskim kolegom Lorenzom, što je za fabričkog vozača poražavajući rezultat.

    

Zaključeno je komentarisanje.