Steve McQueen “The King of Cool”

steve_mcqueen_photo_004“Nisam siguran da li sam glumac koji se trka ili trkač koji glumi”, jednom prilikom je izjavio Terrence Steven “Steve” McQueen. Teško detinjestvo, hobi koji je prerastao u opsesiju i profesija koja je sputavala hobi – ovo je priča o njemu!

Rođen je 24. marta 1930 u malom gradu – Beach Grove, država Indijana. Njegov otac William, pilot u letećem cirkusu napušta njegovu majku i njega kada je imao samo 6 meseci. Julia (majka) ga takođe napušta tri godine kasnije ostavivši ga kod njenih roditelja jer se u međuvremenu „odala“ alkoholu i nije bila sposobna da izdržava dete. Nedugo posle, u vreme „velike depresije“ sa dedom i babom se seli kod ujaka njegove majke na farmu u gradiću Sleter, država Missouri.

To je bilo lepo vreme za Stiva, bio je privržen ujaku njegove majke – Claud-u i kako sam kaže od njega je mnogo naučio. Sa 8 godina ponovo odlazi da živi sa majkom i njenim novim mužem. Stiv, koji je patio od disleksije kao posledice infekcije uha u detinjstvu se nije prilagodio novom životu. Za par godina već je postao vođa „ulične bande“ i bivao osuđen za sitne krađe. Kako nije mogla da ga kontroliše, iako je tada imao samo 10 godina, majka ga vraća ujaku. Posle dve godine se Stiv vraća majci i njenom novom, sada trećem mužu. Ni ovog puta se nije dugo zadržao pod majčinim starateljstvom. Kako je njen trći muž bio nasilan i često tukao njegovu majku i njega, Stiv se ponovo vraća „buntovništvu“ te je majka primorana da ga ponovo vrati ujaku na farmu.

MSTomFritzPhoto200Sa 14 godina beži sa farme i neko vreme provodi u cirkuskoj trupi da bi se ponovo vratio majci i uličnom životu. Kako nisu mogli više da ga kontrolišu šalju ga u Kaliforniju u kamp za problematičnu decu. Tu se polako menjao nabolje da bi na kraju, postao i član veća doma. Sa 16 godina napušta dom ali je tokom celog svog života održavao veze sa istim i štićenicima doma.

Po napuštanju doma, kratko vreme ostaje kod majke i ukrcava se na broj kao mornar-volonter. Ni na brodu se nije dugo zadržao i posle jedne plovidbe luta Teksasom od posla do posla radeći na naftnim bušotinama, kao prodavac karata, drvoseča itd… da bi se 1947 pridružio marinskom korpusu koji napušta posle 2 godine.

    

2 Komentara za “Steve McQueen “The King of Cool””

  1. […] najavljenoj aukciji četrnaestog maja prodavaće se lične stvari pokojnog glumca i trkača Steve McQueen-a. Glavni predmet aukcije je njegov motor, Husqvarna 400 iz 1971 godine, preko 20 trofeja sa raznih […]

  2. […] što je Husqvarna koju je poznati glumac i trkač, Steve McQueen, posedovao prodata na aukciji za veliku cifru, sada se prodaje još jedan motocikl iz njegove […]

Zaključeno je komentarisanje.